Belangrijke regels deelname Corsokarren

Jeugdbloemencorso

Beste deelnemers aan het bloemencorso,

Fantastisch dat jullie (weer) een corsokar bouwen. Door de belangeloze inzet van groepen zoals jullie heeft de Veen al jaren het mooiste bloemencorso van Nederland. Om te zorgen dat dit zo blijft, vragen wij jullie aandacht voor het volgende.

 • Je dient je te gedragen als gewone verkeersdeelnemer en houden aan de normale verkeersregels.
 • Probeer niet te grote gaten te laten vallen in de optocht. De interactie met het publiek is uniek aan ons corso en iedereen heeft recht op een portie aandacht. Maar na een uur of drie corso kijken gaat het wachten op een volgende kar irriteren.
 • Mocht je een dansje of act op straat willen doen hou dan rekening met het tempo van het corso (circa 2 km/u ≈ 35 m/minuut). Een dansje moet dus een duidelijk voorwaarts karakter hebben om het corso niet op te houden. Een act, hoe leuk ook, kun je niet om de 10 meter doen. Als je je dansje of act gaat oefenen kijk dan ook eens naar hoe dit past binnen het tempo van het corso.
 • In geval van calamiteiten moeten alle karren en deelnemers zoveel mogelijk rechts houden zodat hulpdiensten erdoor kunnen.
 • Hou ook bij het terugrijden naar de Veen rekening met de verkeersregels en rij voorzichtig.
 • Ook na het corso gelden de regels voor geluidsoverlast en glaswerk in het wandelgebied.
 • Als er meerdere karren achter elkaar stilstaan in het wandelgebied ontstaat er een gevaarlijke situatie aangezien de hulpdiensten er dan niet door kunnen. Wij kunnen daarom niet toestaan dat meerdere karren vlak achter elkaar stilstaan in het wandelgebied.
 • Het parkeren van een kar in het wandelgebied is verboden net als karren die stationair draaien zonder chauffeur achter het stuur.
 • Veel Veenders willen graag op zaterdag of zondag nog even rustig over het Noordeinde langs de karren lopen. Wij verzoeken jullie daarom om je kar na de optocht bij iemand op zijn pad te zetten (natuurlijk moet de eigenaar eerst toestemming geven).

Daarnaast merken wij dat de het drankgebruik op en rond de karren én het geluidsniveau de laatste jaren toeneemt. Het Oranjecomité wil daarom jullie aandacht voor het volgende:

 • Het geluid op de kar mag maximaal 80 dB(A) veroorzaken op de gevels van de woningen. Dat is natuurlijk lastig te controleren. Maar een eenvoudige regel is: als er iemand van jullie met oordopjes op of rond de kar loopt dan staat het geluid té hard.
 • Gedurende de reis naar het Zuideinde tot en met de start van het corso vragen wij jullie om het geluid te minimaliseren. De omwonenden langs het Zuideinde doen jullie daar een groot plezier mee.
 • Alcohol (met mate) op en rond de kar is toegestaan maar glaswerk is verboden. Verder verzoeken wij jullie om het drankgebruik zoveel mogelijk aan het zicht te onttrekken. (Als je tips nodig hebt dan horen wij dat graag)
 • Het is verboden om je ’s morgens aangeschoten of met drank in bezit tussen de andere deelnemers te begeven. Vooral de kinderen schrikken van dat gedrag.
 • Minderjarigen met drank zijn net als in het dagelijks leven strafbaar.
 • Te veel drank op de kar of aangeschoten deelnemers vinden de kijkers niet leuk.

Het Oranjecomité vraagt al jaren om aandacht voor bovengenoemde zaken maar ziet het gedrag nauwelijks veranderen. De gemeente wil graag ingrijpen door overtreders aan te pakken, maar gelukkig is het ons tot nu toe gelukt om dat te voorkomen. Wij voorzien namelijk dat het de feestelijke sfeer flink verziekt als er ’s morgens om 8:30 boetes worden uitgedeeld. Wij hebben jullie steun daarom heel hard nodig om deze gedoogconstructie in stand te houden.

Wij rekenen dan ook op jullie begrip en medewerking.

Op die manier zorgen wij met elkaar dat het Veense bloemencorso de leukste van het land blijft.

Wij wensen jullie veel succes bij het werken aan jullie creaties en kijken reikhalzend uit naar jullie corsokarren.

Met vriendelijke groet.

Oranjecomité Juliana